Januari en februari 2021

Afbeeldingen, tekeningen, kijkdozen voor je raam

Elk gezin in de Bloemekenswijk kon zich opgeven om een lichtkrans aan te vragen aan het Buurtcentrum. Deze actie is ondertussen afgesloten en kende veel succes.

We riepen ook op om tegelijk ook een afbeelding, tekening, kijkdoos, enz. voor je raam te plaatsen. Zo kregen de mensen van de Bloemekenswijk mooi verlichte tafereeltjes om naar te kijken in deze donkere wintermaanden.


 

Zondag 21 maart 2021, op "afspraak" (zie verder in de tekst hieronder)

Gentsche Gruute Kuis Bloemekenswijk 2021

Wegens de Corona-problematiek mogen we niet meer met grote groepen samenkomen. Daarom kan iedereen die alleen (of met maximum vier volwassenen (en max. 10 kinderen jonger dan 13 jaar) één straat, of een gedeelte van één straat, of meerdere straten uit de Bloemekenswijkopruimen wil opruimen, zich melden aan Deelnemer.Bloemekensforum@gmail.com zodat we overlappingen kunnen vermijden en kunnen afspreken hoe en waar we je de nodige vuilzakken kunnen bezorgen en waar je de volle zakken kan terugbrengen.

De vzw Bloemekensforum doet dit in samenwerking met het Buurtcentrum van de Bloemekenswijk en de wijkclub Jean Jaurès.

Stuur een berichtje via een e-mail aan bovenstaand mailadres zodat we tijdig het materiaal en verdere uitleg kunnen bezorgen.


 

Van zondagmorgen 4 april (Pasen) tot en met zondagavond 18 april 2021

UCO-eité: Grote Paas - Speur - Opdrachtentocht

Tegen het raam van verschillende huizen in de Bloemekenswijk, en bij uitbreiding een beetje Mariakerke en Wondelgem (Kolegem), zal je affiches vinden waarop opdrachten staan.

Er zijn dit jaar zelfs vragen/affiches voor 4 verschillende leeftijdscategorieën:

 • één voor kinderen tot en met 5 jaar, 7 affiches met verschillende vragen;
 • één voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar, 7 affiches met verschillende vragen;
 • één voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar, 7 affiches met verschillende vragen en
 • één voor kinderen, tieners, adolescenten en volwassenen die ouder zijn dan 12 jaar (aangeduid op de affiches met "Vraag X voor de > 12 jarigen"), 18 vragen. Deze vragen staan onderaan de affiches van de kinderen tot 12 jaar. De volwassenen kunnen dus deze keer ook mee zoeken en aangepaste vragen beantwoorden.

Binnen elke leeftijdscategorie moeten er dus verschillende opdrachten vervuld worden. Op elke affiche staat slechts één opdracht voor eenzelfde leeftijdscategorie. Dat betekent dat je verschillende huizen zal moeten zoeken en vinden met de juiste opdrachtaffiche. Je zal dus enkele straten moeten aflopen om een volledige opdrachtenreeks te vinden.

Op de affiches staat steeds vermeld voor welke leeftijd de opdracht geldt, en welke nummer van de opdracht het is (zo kan je het antwoord op de juiste plaats op het antwoordformulier invullen - belangrijk).

Druk minstens één antwoordformulier per deelnemer af dat zal meedoen (en dat moet dan uiteraard een antwoordblad van de juiste leeftijdscategorie zijn).

De antwoordbladen per leeftijdscategorie vind je hieronder (.pdf-bestanden).

De mensen die geen printer ter beschikking hebben kunnen via een mail aan
Deelnemer.Bloemekensforum@gmail.com
de juiste antwoordbladen aanvragen (we hebben dan wel je postadres en het aantal antwoordformulieren per leeftijdscategorie nodig).

Je zal dus het antwoordformulier moeten meenemen op je tocht doorheen de Bloemekenswijk + uiteraard ook iets (een balpen en plankje of zo) om er de antwoorden mee op te schrijven en enkele kleurpotloden of kleurstiften.

De kinderen mogen NIET ALLEEN op pad. Ze moeten STEEDS BEGELEID ZIJN VAN MINSTENS 1 VAN HUN OUDERS!

Voor de veiligheid worden er best GEEN KINDEREN VAN VERSCHILLENDE GEZINNEN IN EENZELFDE ZOEKGROEPJE GEMENGD!

Let er ook op dat:

 • je de nodige sociale afstand respecteert (minimaal 1,5 meter t.o.v. mensen die niet in hetzelfde huis wonen, bv. passanten of andere gezinnen die de zoektocht doen). Blijf ook niet staan om een praatje te maken met andere mensen en blijf ook niet langer dan nodig staan aan het huis met een opdrachtenaffiche.
 • kinderen niet plotseling de straat oversteken omdat ze aan de andere kant van de straat ook opdrachtenaffiches of vriendjes zien!
 • er wordt niet aangebeld aan de huizen met een opdrachtenaffiche, er moet en mag geen contact gelegd worden met de mensen die hun raam ter beschik-king stellen voor dit spel.

Wanneer een deelnemer alle opdrachten van zijn/haar leeftijdscategorie opgelost heeft, kan je het antwoordformulier in de brievenbus steken van de Maisstraat nr. 24, 9000 Gent (rode brievenbus in de voortuin), of opsturen via de gewone post naar "Bloeme-kensforum UCO-eité 2021" op hetzelfde adres.

Dit paasspel loopt van zondag 4 april (Pasen) tot en met zondag 18 april 2021. Je hoeft je dus zeker niet te haasten! Je kan de zoektocht dus ook spreiden over verschillende da-gen (bv voor de kleuters, of om spreiding in de tijd mogelijk te maken).

De kans is groot dat de paashaas eens langskomt (ergens in de loop van de eerste week na de paasvakantie) bij de deelnemers die een volledig ingevuld antwoordblad ingediend hebben.

Tip: begin gewoon in de straat dicht bij je huis en de dichtstbijzijnde straten. Je hoeft dus zeker niet alle straten af te lopen! Er zijn meerdere circuits waarbinnen je alle opdrachten kan vinden.

We wensen jullie veel plezier en een aangenaam tijdverdrijf met deze paas-speurtocht in deze barre Coronese tijden.


 

UCO-été 2021

Refresh of herlaad deze pagina (via deze knop boven in je browser) om er zeker van te zijn dat je de meest recente tabel te zien krijgt!

We wachten met spanning de nieuwste regels van de veiligheidsraad af. We zijn in elk geval bezig om dit jaar opnieuw een UCO-été-editie uit te brengen zoals vorig jaar; eventueel met aangepaste COVID-beschermingsmaatregelen.

We zijn volop bezig met de nodige vergunningen aan te vragen; dat zou normaal opnieuw moeten lukken.

We hebben alvast onderstaande artiesten gecontacteerd en opnieuw een fijne planning opgesteld voor augustus 2021. Zo goed als alles ligt al vast, misschien wordt dit programma nog uitgebreid.

Omdat we dit alles onbetaald doen, moeten we beroep doen op veel vrijwilligers. Voel U geroepen en kijk even op onze → "Helpers-gevraagd" lijst en sluit aan bij zoveel andere toffe vrijwilligers.

 


 

Zondag 1 augustus 2021, van 14:00 tot 18:00u

Speciaal zomercafé UCO-Montmartre in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek voor kinderen en volwassenen (van 14 tot 18u).

Allerlei creatieve workshops tekenen, schilderen enz. voor kinderen en volwassenen vanaf 14:30 tot ± 17:30u, met o.a. De Kunstbloem, Leslie Saurus, Anne Van Outrive, ...

Foto van de workshop tekenen

Foto van de workshop tekenen van 2020 met Leslie Saurus 

Gratis optreden van accordioniste "Tina" vanaf 15:00 tot ± 17:30u.

Zij brengt Franse chansons, begeleid door haar vaste compagnon, haar accordeon.
Als geen ander weet ze de Franse sfeer neer te zetten - het gevoel van Montmartre, neem plaats en geniet.

foto van de accordeoniste Tina

 

Toonmoment Oriëntaals percussie onder leiding van Hilde De Clercq" vanaf 15:45 tot ± 16:00u.

foto van een vroeger toonmoment percussie op UCO-été

Bar open tot 17:45 uur.


 

Vrijdag 6 augustus 2021, van 18:30 tot 23:00u in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek
 
Vrijdagavondtreffen met o.a.

(kinder-)Animatie "Theatraal Kapsalon: Savooi Blue en Kindervisagie Farcie door "Theater Savooi" van 18:30 tot ± 21:30u.

foto van Theater Savooi in actie

een gratis optreden van "The Julian's New-Orleans Jazz Friends" van 18:30 tot ± 21:30u.
Deze groep heeft sedert zijn oprichting tot op heden steeds de intentie de New-Orleans Jazz te brengen zoals die door de pioniers werd gebracht. Ondertussen zijn The Julian's New-Orleans Jazz Friends een vaste waarde geworden in het Jazzcircuit, zowel in binnen- als in buitenland. De groep wordt speciaal gewaardeerd voor de ingetogen manier waarop zij de Blues en Spirituals performen.
En wij kunnen daarvan getuigen want hun optreden bij ons in 2019 was gewoon subliem.
Hieronder een foto van hun optreden van toen. Meer info over de groep vind je op → de webpagina van de groep

foto van The Julian's New Orleans Jazz Friends in action

Bar open tot 22:45 uur.


 

Zondag 8 augustus 2021, van 14:00 tot 18:00u

Gewoon zomercafé in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek voor kinderen en volwassenen (van 14 tot 18u).
 
Gratis optreden van "Rudy Hammond & the Blue Ladies " (vanaf ? 15:00 tot ? 17.30u).

Rudy Hammond is onze lokale toetsenist (hij speelt op allerlei klavieren waaronder ook accordeons). Samen met zijn Blue Ladies brengen ze allerlei populiere muziekjes en liedjes.
Ideaal om van te genieten op een heerlijke zomerdag. Neem een fris drankje, sluit je ogen en relax (maar blijf wel op je stoel zitten want -helaas- dansen mag niet!).

Workshop "Vogel-voeder-staander maken" (vanaf 14:30 tot ± 17:00u).

Na de nestkastjes en de insectenhotels van de vorige jaren willen we nu vogel-voeder-tafeltjes (of -staanders) maken.

Met zo een voedertafel maak je niet alleen de vogeltjes blij, je zal veel meer kans hebben om de vogeltjes te observeren.

foto van de nestkastjes en insectenhotels van vorige jaren

Bar open tot 17:45 uur.


 

Vrijdag 13 augustus 2021, van 18:30 tot 23:00u in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek
 
Vrijdagavondtreffen met o.a.

Gratis optreden van "0600AM" (vanaf 19:30 tot ± 21:30u).

0600AM bestaat uit Toni Verlinden (zang, gitaar), Olmo Cornelis (contrabas, piano) en Jeffrey Thielens (bluesharp). Met een groot repertoire van zowel eigen nummers als eigenzinnige covers bekoort deze band met Gentse roots elk publiek.  Van sferische pianogeluiden, een warme diepe stem begeleid door een zacht strummende gitaar tot een pompende contrabas, bluesharp met een up-tempo gitaar waar je niet kan op stil zitten. 0600AM heeft het allemaal.

foto van de muziekgroep 0600AM   foto van de muziekgroep 06/00AM

Bar open tot 22:45 u.


 

Zondag 15 augustus 2021, van 14:00 tot 18:00u

Gewoon zomercafé in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek voor kinderen en volwassenen (van 14 tot 18u).

Gratis Workshop Zorgpopjes maken" vanaf 14:30 tot ± 17:00u.
In principe bedoeld voor kinderen maar volwassenen kunnen hieraan evengoed deelnemen!

Heb je een probleem?
Lig je te piekeren over iets en kan je niet slapen?
Vertel het aan je zorgenpop en leg die dan onder je kussen voor het slapengaan.
En 's ochtends wordt je weer lekker uitgeslapen en vrolijk wakker!

foto van een zorgpopjefoto van een zorgpopjefoto van een zorgpopje

 

Gratis optreden van "Bruno Deneckere" vanaf 15:00 tot ± 17:00u.

Bruno Deneckere is een echte Gentse singer-songwriter, zingt en speelt op gitaar, soms begeleid door één van onze sympathieke vrijwilligers, Peter, op slagwerk. Misschien brengen ze dit jaar ook weer een gast-instrumentalist mee?

foto van de het optreden van Bruno Deneckere van op UCO-été 2019

Bar open tot 17:45 uur.


 

Vrijdag 20 augustus 2021, van 18:30 tot 23:00u in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek
 
Vrijdagavondtreffen met o.a.

Gratis optreden van "Koot 'n Kazan" vergezeld en verrijkt door Dries Nauwynck en Urska Doler, vanaf 19:30 tot ± 21:30u).
 
Koot'n Kazan is ondertussen een vaste waarde op UCO-été
We kijken opnieuw uit naar zijn poëtische Nederlandstalige teksten die over van alles en nog wat, maar vooral over het leven gaan.
Méér over Koot'n Kazan vind je op → een pagina van vi.be

foto van Koot'n Kazan tijdens repetitie

Bar open tot 22:45 u.


 

Zondag 22 augustus 2021, van 14:00 tot 18:00u

Speciaal zomercafé in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek voor kinderen en volwassenen (van 14 tot 18u).
 
Kindervertellingen door Tina vanaf 15:00 tot ± 17:00u.

Tina is een muzikale duizendpoot die geen uitdaging uit de weg gaat. Eén van haar projecten zijn muzikale kindervertellingen. Zij brengt verhaaltjes, ondersteund met heel veel muziek, zij speelt accordeon, maar haalt er af en toe ook andere instrumentjes bij, waardoor de verhalen in de juiste sferen worden ondergedompeld.
Kinderen mogen zelf de verhalen kiezen. Tina is vaste verstelster in de bib van Gent (De Krook).

Foto van Tina tijdens een kindervertelling

 

Nog een foto van Tina tijdens een kindervertelling

Bar open tot 17:45 uur.


 

Vrijdag 27 augustus 2021, van 18:30 tot 23:00u in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek
 
Vrijdagavondtreffen met o.a.

Optreden van Clodette & Odette "La Coiffure met Confiture" met o.a. hun Walking Beach Saloon act vanaf 18:30 tot 19:30u.

foto van Clodette & Odette

Daarna grime en kapsels in vintage stijl met fleurige en fruitige haardecoratie. vanaf 19:30 tot ± 21:00u.

→ klik hier voor een video-filmpje

Te gek gratis optreden van "Hans, de Rob, de Raf, De Ronder en de Roover" vanaf 19:30 tot ± 21:30u.

 • Gezamenlijke leeftijd > 250 jaar
 • Verstandelijke leeftijd < 16 jaar
 • Repertoire: akoestische covers met een serieuse hoek af
 • Doel: rock & grollen

foto van de groep


 

Zondag 29 augustus 2021, van 14:00 tot 18:00u

Speciaal zomercafé in en rond ons → Winkeltje op de hoek v.d. oude UCO-fabriek voor kinderen en volwassenen (van 14 tot 18u).

Kindergrime vanaf 14:30 tot ± 17:30u.

foto van een geschminkt meisje

 

Optreden van "Wim Claeys solo", en Wim Claeys met het kinderkoor "De Stemband", en het mobiel "Spekkenkraam" vanaf 15:00 tot ± 16:30u.

foto van de groep Het Spekkenkraam

Aan het Spekkenkraam kan je verschillende kermisspelletjes spelen om een snoepje te winnen, en bij elk vijfde gewonnen snoepje zingt het kinderkoor een Gents Volksliedje.

Afsluiten UCO-été 2021 vanaf 17:00 tot 18:00u.

Bar open tot 17:45 uur.


 

Bloemekensforum vzw, Fuchsiastraat 100, 9000 Gent, België.
Ondernemingsnr. 0551.951.378, BTWnr. BE0551951378,
Rekeningnr. BE44 9731 1566 3945, RPR Gent, afdeling Gent,
Facebook: Bloemekensforum e-mail: bloemekensforum@gmail.com